Vă invit să descoperiți frumoasa insulă Thassos din Grecia dintr-o altă perspectivă. Un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de relaxare și aventură fără precedent. O prezentare a unei experiențe personale pe care abia aștept să o repet.
Majoritatea celor care au vizitat insula grecească vau fost aici chiar și de mai multe ori. Am fost în aceeași situație, când ani la rând mi-am petreceut cu familia și prietenii nenunărate vacanțe în Thassos, stațiunea preferată fiind Skala Potamia.
De ce Thassos?
În opinia mea, simplu fapt că este o insulă îi conferă un farmec aparte. Noi neavând turism insular, Thassos ca de altfel orice altă insulă, fie că vorbim de Grecia, Turcia, Croația, Italia, Spania sau Franța ne oferă o perspectivă diferită asupra vieții, obiceiurilor a modului cum trece și percepem tmpul. În plus Thassos este aproape de România, drumul fiind parcurs de obicei cu propriul autoturism durează cam o zi, în funcție de locul de plecare.
Dar nu doar faptul că este o insulă aproape de România este suficient. Mult mai importantă este poate clima mediteraneeană dar ceva mai puțin toridă, față de insulele din sudul Greciei, mai plăcută pentru noi, și în final faptul că insula care are o circumferință de aproximativ 100km, mai mult sau mai puțin, este extrem de ofertantă din perspectiva locurilor de recreere, a plajelor, a golfurilor, a istoriei sale asupra căreia stau mărturie nenumărate monumente din antichitate, localități medievale și multe alte obiective. Farmecul insulei fiind completat de atracțiile moderne și o variată bucătărie grecească cu ușoare influențe turcești.
Un altfel de paradis
Pentru mulți dintre noi, inlcusiv pentru mine, Thassos reprezintă un „paradis” – un loc care mă relaxează și unde mă simt de fiecare dată ca acasă.
Dar dacă credeți că le-ați văzut pe toate, așa cum am crezut și eu, ei bine vă propun un concediu pe velier ca o plimbare de o săptămână în jurul acestei minunate insule. Eu am făcut-o anul trecut cu o gașcă de prieteni și abia aștept să repet experiența.
7 zile cu velierul în jurul Thassos-ului
Thassos, poate și cu sprijinul turiștilor români continuă să se dezvolte frumos. Dar pentru cei pasionați de concediile pe apă nu reprezintă încă o destinație importantă. Deocamdată!
Are mai multe marine, dar majoritatea sunt pentru bărcile de pescari localnici, doar două fiind marinele care pot primi veliere: Port of Thassos și Limenaria. Ambele marine fiind acum și într-un proces de reamenajare, ceea ce mă face să cred că în viitorul apropiat turismul nautic se va dezvolta și aici.
Decamdată, cel puțin așa am procedat eu, Kavala rămâne marina de plecare. Situată pe continent, Kavala are a o istorie și o arhictetură incredibilă, orașul fiind construit practic în jurul fostei cetăți ale cărei ziduri se mai observă și azi. Vă recomand chiar o zi în plus, înainte sau la finalul croazierei pentru a vizita seara acest frumos oraș.
Așadar, după un drum de aproximativ 8 ore ajungi în Kavala. Marina nu este mare, dar este modernă și primitoare. Oferă chiar posibilitatea de a parca mașina destul de aproape de ambarcațiuni astfel încât să se poată transfera ușor oameni și bagaje. De asemenea, Kavala este și foarte portivit pentru achiziționarea proviziilor necesare pentru șapte zile, majoritatea fiind mai ieftine decât în insulă și gama mai variată.
Din Kalava în Thassos
Am preferat să închiriem velierul, în sistem charter (o săptămână) din Kavala scutind astfel practic și taxele de feribot pentru oameni și mașini, fără a mai pune la socoteală că drumul dintre Kavala și Thassos și retur, la vele, este extrem de plăcut pe înserat și durează în jur de 4 ore.
Unul dintre aspectele cele mai importante și pe care eu în calitate de skipper l-am prezentat echipajului este că avânbd doar două marine funcționale, Thassos trebuie abordat conform unui plan bine pus la punct atunci când se optează pentru o vacanță pe un velier.
Nu este complicat, doar că fiind totuși o vacanță și având la bord atât oameni obișnuiți cu barca, dar și persoane aflate la prima experiență de acest fel a trebuit să găsim un compromis care să îmbine timpul de navigație cu momentele de relaxare, baie, plajă și bineînțeles party.
Spre est
Am gândit traseul pornind din Thassos Limenas(Port of Thassos) în sensul acelor de ceasornic.
Am pornit așadar, în dimineața celei de-a doua zi, în aventiura noastră în jurul insulei, prima escală fiind un golf cochet care adăpostește plaja Vathi. Dar nu înainte de a face o escală la ancoră pentru câteva ore travers de Marble Beach o plajă artificială din pietre marmură – rămase de prelucarea blocurilor de marmură din cariera – și care în contact cu apa albastră fromează un peisaj de vis.
Spre seară ancoram în golflul Vathi, unde am și rămas peste noapte. După baia de rigoare a urmat o petrecere la bord care a ținut până aproape dimineață. Golful ne-a oferit condiții ideale, fiind ferit de vânt și de val și având posibilitatea de a ne lega velierul și de mal pentru mai multă siguranță.
Sailing și scufundări
În dimineața zilei următoare am scos velele, pentru că vântut era ceva mai tare și am continuat să navigăm spre est, destinația fiind Golful Aliki, unde se află și prima dar și una dintre cele mai vechi cariere de marmură din antichitate.
Un loc absolut superb pe care este imposibil să-l evitați dacă vizitați Thassos. Până acolo însă am mai făcut o escală la ancoră în Golden Beach – Skala Potamia, pentru o „realimentare” cu Gyros. În jurul prânzului am mai făcut încă una lângă insula sălbatică Nisida Konirya pentru baie, scufundări și masă.
Spre seară ancoram în Aliki unde se servește o caracatiță senzațională la tavernele de pe plajă – spre care bărbații au mers înot, iar doamnele cu dinghy (barca gonflabilă cu motor).
Aliki și cariera de marmură
Am rămas aici și a doua zi dimineață pentru plajă și vizita fostei cariere de marmură, iar după masa celei de-a patra zile am pornit spre Limenaria, unde am acostat spre seară. Marina aflatî în sudul insulei este încăpătoare și în curs de modernizare, iar în plus micul oraș este frumos și pitoresc fiind străjuit de un palat cu o poveste interesantă. Au fost însă puțini turiuști fiind și perioadă de pandemie, iar localurile se închideau relativ devreme, însă atunci când vrei să te simți cu adevărat bine vezi doar partea plină a paharului.
Acum, acest tip de turism nautic are și avantajul că dacă nu vrei nu vei interacționa cu alți oameni sau nu ești condiționat să o faci. Practic velierul oferă tot confortul necesar, inclusiv bucătărie proprie pentru cei pasionați de gătit astfel că doar scurte drumuri pentru aprovizionare sunt uneori necesare. Dar și cantitatea de provizii poate fi anticipată dacă se dorește evitarea oricărei intercațiuni cu localnicii.
Sper însă să nu mai trecem prin această situație și să ne putem bucura din plin de posibilitatea de a socializa și de a dispune după bunul plac de timpul pe care îl avem la dispoziție.
Două zile în Limenaria
În Limenaria am stat două zile, practic două nopți, ziua ieșind cu velierul în golfurile din apropiere pentru plajă și baie.
Este important pentru confortul fizic și psihic al oamenilor ca într-un să se combine perioadele de stat la ancoră – chiar și peste noapte – cu cele petrecute în marine. De aceea am preferat să rămânem aici două nopți, urmând ca joi să ne îndreptăm spre Thassos pentru ultima noapte pe insulă.
Croaziera în jurul insulei Thassos s-a încheiat unde altundeva decât la Karnagio Beach – un loc aboslut superb, unde ne-am relaxat până spre după amiază când am ridicat ancora pentru Kavala.
Vineri seara, conform uzanțelor ancoram din nou în Kavala, drumul dintre Thassos și Kavala fiind petrecut la vele, fiecare membru al echipajului ocupând pe rând mai multe posturi pe barcă fie la timonă, la reglajul velelor sau echilibrare.
Ultima noapte în Kavala
Sejurul s-a încheiat cu vizita cetății Kavala pe înserat și cu o masă copioasă la una dintre tavernele care străjuiesc marina.
A fost Thassos, dar a fost altfel. Am văzut locuri noi, inaccesibile de pe uscat. Am fost doar noi de cele mai multe ori. S-a cântat și s-a dansat fără grija de a-i deranja pe alții. Am redescoperit Thassos dintr-o perspectivă diferită. Am făcut sailing dar ne-am și relaxat. Am reulșit un mix bun între petrecerea timpului pe mare, la vele sau la motor și cel la ancoră sau acostați în marine.
O experiență pe care abia aștept să o reiau din 2022, poate cu explorarea unor noi locuri, sau cu un nou program și poate cu o tematică diferită.
ADYactinng.ro și Travelingmag.ro vă așteaptă din 2022 în această aventură la vele care vă va da o nouă perspectivă asupra „vechiului” Thassos.